Háttérmunkák és szúrások

Nyomtatóbarát változat

Egy napviaszolvasztó,

Két szúrás,

Három beton-alap,

Nyolc darázscsapda,

Tizen+ higiénikus alj,

Huszon+ kaptárfiók,

Hatvan+ rostaszövetkeret...

 

Második napom a méhészetben több szúrással és több háttérmunkáva járt mint az első.

 

Mérsékelten korai kelés után első feladatunk a betonozás volt, a napos helyen álló kaptárak fölé ugyanis tető kell, ezeknek a lábazatát fúrtuk- és betonoztuk le először. Kicsit tartottunk a kaptárak előtti hangoskodástól, de szerencsére fiatal családok mellett dolgoztunk, nem sok ügyet vetettek ránk.

 

Eztán következett két méhesebb feladat, először rostaszövetkeretet kellett kiosztani több, mint 60 kaptárba - ezek egyszerű rácsok egy fa-kereten ami a kaptár tetejére kerül a fedő alá, hogy ne repüljön rögtön az arcunkba a méh, ha kinyitjuk a tetőt. Eleinte kicsit fellengzősen vágtunk neki a küldetésnek, és egy erősebb, nyugtalanabb családnál ennek meg is lett at ára; párszúrás, és mentünk is a felszerelés nagyvonalúan hátrahagyott darabjaiért, így csatlakozott hozzánk barátunk a füst és a lesöprő kefe. Másodszor a higiénikus aljakat kellett megtisztítani. Ezek a kaptár aljában vannak, kihúzható fémlapok, amik összegyűjtik a lepotyogó szemetet - vö.virágpor, viaszdarabok, halott méh, viaszmoly-lárva, ilyenek. Szerencsére ebből csak tízenpár darab volt, hamar végeztünk. 

 

Ebédeltünk, és nekiláttunk egy másik főbb projektnek, a tegnap előkészített darabokból napviaszolvasztót kellett összeüssünk. Mint két jólképzett asztalos, úgy dolgoztunk össze, és két-három óra alatt el is készültünk. Ez a jószág a nap melegét egy ládába gyűjtve megolvasztja a fölösleges viaszdarabokat, amik így lefolynak egy vízzel töltött vájuba, ahol a viasz megdermed és így már eladható/újrahasznosítható.

 

Amikor kihelyeztük az olvasztót, készítettünk pár darázscsapdát, és megpróbáltuk megvédeni a 21-es családot  rabolni vágyó idegenektől. Egy másik család támadta meg, akiket szűkítőkkel és füsttel igyekeztünk távoltartani.

 

Az este maradék néhány órájàban friss kaptárokat kezeltünk olajjal, hogy majd lehessen festeni később. Sötètedéskor ezt is befejeztük, fújtunk egy vidám színű zsugorcsövet a napszemüvegem szárára, és pihenni tértünk.

 

Ui. Pihenés közben nem tudom, miért rakja be ferdén egyes képeim. Táblagép...