4. nap Gyapjúpakolás és legeltetés

Nyomtatóbarát változat

8:00 Az utolsó két nap a birkákról fog szólni, Vrancsik András jóvoltából. Először a gyapjúval ismerkedem meg. A birkákat évente egyszer szokták megnyírni és ezt a gyapjút értékesítik. Reggel jött is a kamion Andrásházára, hogy felpakoljuk rá a zsákokba szedett gyapjút.

Minőség szerint itt nem válogatják, csak az a lényeg, hogy külön legyen számolva a merinói és külön a racka. Nekem főleg az volt a feladatom, hogy számoljam a zsákokat, illetve a mázsát is én kezeltem ahol le kellett mérni. A többiek, pedig fáradhatatlanul hordták a kamionra a zsákokat egészen délután 2-ig. Amikor megtelt a kamion, lemérték az egész rakományt és már mehetett is.

14:30 Ebéd.
 

15:00
Indulás Nyíregyházára egy Zetor alkatrészért. Még szerencse, hogy tegnap esett az eső, mert így nem akkora kiesés, hogy nem megy a traktor. Mindenesettre bosszantó, hogy amikor a legjobban kellene, akkor megy tönkre egy munkaeszköz. Éppen, hogy odaértünk Andrással az üzletbe, ahol meg is kaptuk az alkatrészt.

17:30
Megérkeztünk a tanyára, ahol az utolsó estét fogom tölteni. Ez már a kis Hortobágy, ahogy mondták. Itt van a birkahodály, az éjszakai és a téli szálláshelye a juhoknak. Egy idős házaspár viseli gondjukat egész évben. Gulyáslevessel és palacsintával vártak minket.  Gyorsan végigvezet András a tanyán, megmutatja, a hodályt, utána pedig kimegyünk a legelőre. Tavasztól őszig az állomány nagy része a legelőn van, ami gyakorlatilag a nemzeti park része már. Majdnem két órán át beszélgetünk a juhtartás szépségeiről és nehézségeiről, a hangulatos hortobágyi naplementében, miközben kicsit terelgetjük a birkákat.

Igazi puszta ez, távol a forgalmas utaktól. A birkák ütemes rágásának hangját, folyamatos mezei pacsirta ének kíséri és hol közelebb, hol távolabb hallatszik a kolomp, amit általában egy herélt kos (ürü) nyakába akasztanak, hogy összetartsa a nyájat.

20:30
Kicsit borús, az ég, de még így is szépen látszik a telihold fényében, ahogy jönnek be a birkák éjszakára a hodályba.

Pista bácsi és hűséges kutyája, Cézár tereli az állatokat, hogy egyik se hagyja ki a mostanában kötelező, fertőtlenítő lábfürdető medencét. Erre azért van szükség, mert a nagy hőségben könnyen bepállik a birkák lába, amitől lesántulnak, nem tudnak úgy legelni, legyengülnek és csak hosszú hetek alatt gyógyulnak és erősödnek meg újra.
Besötétedett. Lassan elcsendesedik a hodály és én is lefekszem.