1. nap Meggyszedés

Nyomtatóbarát változat

4:00 Ébreszt a telefon és vele párhozamosan egy kakas is. Meglepő módon nem kell percekig kínlódnom a felkeléssel, annak ellenére, hogy előző nap elég későn jöttünk be az aratásból. Ki is megyek közelebbről megnézni azt a kakast. Kellemes friss a hajnali levegő, jön fel a nap. Hangos bégetéssel előjönnek a juhok is. A közelben egy gólya kelepel, a háztetőn pedig egy rozsdafarkú „rozsdál”. Olyan mintha fel se keltem volna és még álmodnék.

5:30
Megérkeztünk a meggyesbe. Az álom véget ért. Jönnek a meggyszedők. Ági osztja ki a fákat, én közben figyelem a későn érkezőket, nehogy elfelejtsék aláírni a papírokat, aztán én is kapok egy fát. Legalább 5 ládával kell szedjek, mert különben nem kell többet jönnöm dolgozni. Gyorsan telnek a vödrök és telnek a ládák is, de kezd nagyon meleg is lenni és ez lassítja a folyamatot. Szerencsére jó a társaság, és így gyorsabban telik az idő is.

Mire meghozzák az ebédet már 4 ládát megszedtem.  Kicsit meghosszabbítjuk az ebédszünetet és beszélgetünk Istvánnal a meggy és cseresznye károsítóról, a cseresznyelégyről. A lényeg, hogy amikor az átlag ember azt mondja hogy kukacos a meggy, akkor valójában ennek a kis légynek a lárvájáról van szó. Permetezéssel lehet ellene védekezni és ha ezt nem tesszük meg, vagy ha ezt a fertőzött gyümölcsöt nem szedjük le a fáról, hanem idővel csak lepotyog a földre a lárvákkal együtt, akkor tavasszal, mind kikel és rettentő módon el fog szaporodni, vagyis következő évben még kukacosabb lesz a gyümölcs.

15:00
Az utolsó láda nagyon lassan telt meg, mert olyan fákról kellett szedni, amit egyszer már leszedtek és most csak a maradékot szedtük róla. Közben megérkezett a teherautó is, amire a fiúk felpakolták a sok-sok meggyet, majd indultunk Hajdúsámsonra a konzervgyárba leadni a mai adagot. 1 óra az út oda, 1 óra vissza és még vagy másfél órát a konzervgyárnál is eltöltöttünk, aztán irány vissza a meggyesbe, lepakolni az üres ládákat.

20:00
Nem is tudom, hogy mihez kezdjek előbb. Zuhanyozzak, mert mindenem ragad a meggytől vagy vacsorázzak, mert megéheztem ebéd óta. Teljesen mindegy, csak igyekezzek, mert holnap egy órával korábban kezdünk, ami azt jelenti, hogy fél 4-kor fogok kelni.